Γενικό Επιτελείο Στρατού Εθνοφυλακής

Έμβλημα – Λάβαρο Εθνοφυλακής

Το Στρατιωτικό Έμβλημα της Εθνοφυλακής έχει σχήμα θυρεού και περιλαμβάνει ασπίδα σε κόκκινο χρώμα, που απεικονίζει την αμυντική θωράκιση της Χώρας και στάχυ σε κίτρινο χρώμα, που αποτελεί χαρακτηριστικό της ελληνικής υπαίθρου, τα οποία είναι τοποθετημένα πάνω στον κυανόλευκο σταυρό της Ελληνικής Σημαίας, που είναι σύμβολο του Έθνους, επισημαίνοντας τη συμβολή της Εθνοφυλακής στην άμυνα της πατρίδας μας.
Στο Έμβλημα αναγράφεται το Δελφικό παράγγελμα «Εχθρούς Αμύνου», «Να αμύνεσαι έναντι των εχθρών της πατρίδας», το οποίο ανήκει στο Χίλωνα το Λακεδαιμόνιο, πολιτικό, νομοθέτη, φιλόσοφο, ελεγειακό ποιητή και έναν από τους επτά σοφούς της Αρχαιότητας, που έζησε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. Τα περίφημα Δελφικά παραγγέλματα είναι 152 λιτά αποφθέγματα, που ανήκουν στους επτά σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας και είναι χαραγμένα σε περίοπτα σημεία του Ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς.

 

 

 

Το Λάβαρο της Εθνοφυλακής χρησιμοποιείται ως διακριτικό της και έχει τρεις οριζόντιες λωρίδες, κόκκινου, πράσινου και μπλε χρώματος, πλάτους 29 εκ. και δύο ενδιάμεσες λεπτές λωρίδες κίτρινου χρώματος, πλάτους 5 εκ, ενώ στο κέντρο του φέρει το Στρατιωτικό Έμβλημα της Εθνοφυλακής.